Vestrevång, Äspö (Nr 2) numera Nr 7:7

Liss Norén var utöver bonde på Vestrevång med avelsgrisar av rasen lantras en hängiven kommunalpolitiker. Man kan nog säga att Liss, vid sammanslagnigen till Trelleborgs storkommun, var den från den kringliggande landsbyggden som mest o bäst försvarade landsbygden frågor o rättigheter. Tex kan nämnas att Äspö badrygga som idag finns några hundra meter öster om hotellet är ett resultat av Liss klarsynthet. Visserligen är det många åldermän som engagerat sig i frågan, nu på senare år, som sett till att bryggan byggdes på nytt, men det var Liss som fick inskrivet att ”det vi har skall vi ha kvar, om inte mer”. Det fanns en Äspö badbrygga från 1920-talet o nu finns den där igen, o vilken brygga sen.

Om nu Liss var en framstående kommunpolitiker så var det nog en del som gick ”med en trå´ i röret” hemma på gården.

Följande historier har berättats:

– När Liss en vår hade harvat klart den sk klockarjorden norr om byn o gjort färdigt för sådd, hängde han den tredelade krokpinneharven på traktorns lastare o begav sig hemåt. Mitt för Sunes tog en av harvarna i trottoarstenen o Liss drog i lyftspaken för att lyfta upp harven en bit till. Lastaren var försedd med mekanisk utlösning, så var det normalt på den tiden. Men olyckligt hade vajern, som man drog i för att lösa ut, av någon anledning blivit något för kort o när Liss lyfte utlöste lastarmekanismen. Krokpinneharven föll i backen, alla pinnarna uppåt, över den körde fyra hjul, alla fick punktering med flera hål vardera. Det är vid sådana tillfällen som gummimakarna jublar.

Vid ett annat tillfälle skulle Liss o hans dräng Algot sätta i ett gavelfönster som man tagit ner för att måla. Man lade en ”grisabur” på lastarens pallgaffel. Liss med fönstret stod på ”grisaburen”. Algot körde traktorn, samma traktor, samma lastare o samma avkortade vajer som i historien med krokpinneharven. Nästan uppe nådde Liss inte tillräckligt långt så han skrek ner till Algot ”en bit till upp”. Lastarmekanismen utlöste o både Liss med fönster o ”grisabur” föll i marken. Det kunde gått riktigt galet men Liss bara reste sig o sa ”ja-ha, det får bli nya glasrutor också”.

Ytterligare en dråplig historia från Vestrevång. Liss o Algot hade tillsammans konstruerat en vinsch på en av traktorerna av märket Allis Chalmer B. Från vinschen gick en vajer upp över en trissa ända upp vid taknocken. När man vinschade upp 100 kg spannmålssäckar stod Algot där nere o lade vajern runt säcken. Liss stod på magasinet o tog emot säcken när den kom i höjd med magasinsgolvet. Vinschen reglerades med ett rep som gick ner till traktorns koppling. När man drog i repet kopplade traktorn ur o vajern släpptes ner. Liss tog hand om säckarna o skickade vajern neråt. När man släppte repet kom vajern upp med säcken. Vid ett tillfälle brast repet o säcken fortsatte okontollerat, förbi Liss o magasinsgolvet, upp till nocken på stallet. Traktorn Allis Chalmer B var en liten lätt traktor med relativt stark motor, så när säcken inte gick längre upp utan satt uppe vid nocken så följde traktorn efter tills motorn stannade. Så längst upp i nocken hängde det en spannmålssäck på ca 100 kg o en traktor av märket Allis Chalmer B. Hur man fick ner traktorn förtäljer inte historien men… den som vill kan åka ut till Vestrevång o titta på balken som går ut från nocken på stallet, den är fortfarande lite krökt.

Det här inlägget postades i Äspöhistorier. Bokmärk permalänken.