Lanthandeln i Äspö

Lanthandeln i Äspö

Britt-Marie Lindell (f Söderberg) och Gerty Söderberg

l fastigheten Äspö 5:27, belägen mellan Äspö och Klagstorp, har det bedrivits handel sedan 1900. År 1917 köpte John Söderberg fastigheten av Karna Olsson och hennes syskon. Han övertog också byggnaden, varulager och telefon. Han renoverade och byggde till den befintliga inredningen. År 1919 stod den färdig med två våningsplan i den nya delen. Där drevs lanthandeln i bottenvåningen fram till den stängdes 1975.

Han sattes också på prov, när det gällde att förstå Äspöbornas dialekt. Någon prövade till exempel med: ”Kan jag få ett par silla?” När han expedierade två salta sillar, så visade det sig, att det var ett par byxhängslen det gällde! Någon ville köpa en ”lusakupa”, som var en mössa eller keps. O.s.v. Men han accepterades och kom med ett för byborna delvis nytt sortiment. Han sålde till exempel vin, tills specialbutiker tog över vinhandeln 1918.

John Söderberg var endast 23 år, när han förvärvade fastigheten. Han möttes av en viss tveksamhet på grund av sin ungdom, men hade redan sex års affärsvana från Wilhelm Grönberg i Trelleborg. Han kom som en frisk fläkt från ”Stan”. Det tycktes märkvärdigt för äspöborna, när han till exempel sa Fru Petters-son i stället för Augusta. Hon förklarade dock det hela för de andra: ”Han begriper inte bättre, för han kommer från stan”.

År 1920 gifte sig John Söderberg med Judith Thelin. De vigdes i Äspö kyrka och hade bröllopsfesten på det ännu inte invigda hotellet i Hemmesdynge, numera Smygehus Havsbad. Judith och John blev ”Söderbergs i Äspö” för hela bygden. De utökade sortimentet och blev mycket välsorterade, vilket framgår av en gammal prislista, som återfinns som bilaga i slutet av detta kapitel.

Förutom de i prislistan omnämnda varorna kunde man köpa hela serviser, presenter och leksaker. Tapeter kunde beställas efter en provkarta, som lånades hem. Bensin såldes från en pump utanför butiken. Under bärsäsongen såldes blåbär och lingon. Det som inte fanns i lager skaffades fram.

En avdelning i butiken riktade sig speciellt till kvinnorna. Där fanns tyger till klänningar, förkläden, gardiner och lakan. Där fanns sybehör, underkläder, snörliv, strumpor, handarbeten, garner och spetsar. Där fanns också färdiga spetskragar, löskragar och manschetter, hårnät, hårspännen med mera.

Det var Judith Söderberg som tog hand om denna avdelning. Hon gav råd till tygval och modell till klänningar och förkläden. Ofta höll hon upp tyget framför sig för att visa och ville sedan att kunden skulle göra likadant framför en spegel, för att se hur det passade. Vid ett tillfälle sa en tant: ”De behövs ente, för ställer det Frun så ställer de mej. O ja ska si Frun, ad somlia tycker ad rälet e grant”. (Det behövs inte, för passar det Frun, så passar det mig. Och jag ska säga Frun, att somliga tycker att fult är vackert.) Det fanns modetidningar att titta i och stilmönster att köpa.

Från början såldes många varor i lösvikt. Det gällde naturligtvis mjöl, socker, gryn, torkad frukt och kryddor men även senap, sirap, såpa, snus, kaffe och jäst. Varorna vägdes upp i påsar och burkar och i strut för snus och karameller. Efter hand blev allt fler varor paketerade och lättare att hantera.

Val av varusortiment gjordes på olika sätt. Basvarorna beställdes per telefon. Varje vecka kom handelsresanden för att visa upp nyheter och få order på exempelvis sillinläggningar, konserverad frukt, tvål, tandkräm, choklad och konfektyr. Två gånger årligen kom en handelsresande i manufaktur med nyheterna. En lastbil satte på kvällen av ett tjugotal numrerade och låsta koffertar utanför butiken. Nästa morgon kom resanden med tåg och taxi för att visa kofferternas innehåll och skrev order på nya tyger, sybehör, underkläder med mera. Ett sådant besök varade i två dagar. Resanden övernattade på hotellet i Klagstorp.

När det gällde glas, porslin, presenter och leksaker, så körde man en kväll till Malmö. Där hade olika firmor utställning på hotell eller på någon annan lokal. Där gjordes beställning för senare leverans.

Enligt gamla kassaböcker kom varorna hem med skjuts, antagligen från järnvägsstationen i Klagstorp fram till 1920, då John Söderberg tog körkort och köpte bil. Denna bil hade suflett, som kunde bytas ut mot ett lastflak vid varutransporter. Större och tyngre saker levererades så småningom med lastbil. Trelleborgs Bryggeri lämnade öl och vatten varje vecka och hämtade då också tomglas. Bröd levererades dagligen från traktens bagerier.

Kunderna betalade på olika sätt, oftast kontant. En del familjer hade kontrabok. I denna antecknades vad kunden köpte vid varje tillfälle. Slutsumman bokfördes på deras konto i butiken. Betalningen skedde per månad. Då bjöds ofta på kaffe och konjak på kontoret, eller en påse konfekt med hem. Vissa personer hade ett kreditkonto, som betalades av efter hand.

Butiken blev en naturlig mötesplats för byborna. Där ventilerades intressanta händelser, och man ”körde sladder”. Många kom också till Söderbergs för att diskutera personliga problem och få råd. En del kunder saknade telefon och kom för att få hjälp med att ringa. Eftersom de inte hade telefonvana, fick Judith Söderberg både ringa upp och föra samtalet med exempelvis läkare och sjukhus.

Lanthandeln i Äspö med John Söderbergs bil (tv)


John Söderberg ställde ofta upp med transport till BB. Bilen kändes därför igen, och han behövde inte anmäla sig hos vakten. Enligt berättelser sade man hos portvakten: ”Nu kommer Söderbergs, öppna porten!” När ambulans behövdes för sjuktransport, så stannade den ofta vid Söderbergs för vägbeskrivning. Ibland följde någon med för att visa vägen.

John Söderberg hade postfack i Klagstorp. Där hämtade han post och tidningar. I butiken fanns fack för de närmast boende. I dessa fack sorterades brev och tidningar, så att kunden själv kunde hämta dagens post. Man kunde också lämna sina postärenden, som Söderberg tog med till postkontoret. Frimärken såldes och tidningsprenumerationer förmedlades.

Ärenden till Systembolaget tog Söderberg hand om. Man lämnade motboken med underskrift och beställde önskad sort. Det fanns ofta en flaska att låna, tills leveransen kom. Dammsugare kunde hyras för en dag.

Det fanns full uppsättning av glas och porslin, som lånades ut till kalasen. Då packade John i trälådor allt från snapsglas till askkoppar och uppläggningsfat för beställt antal personer. Han levererade och hämtade sedan efter kalaset – allt detta gratis.

I affären köpte man också upp ägg, som levererades vidare till Äggcentralen eller såldes i butiken. Denna kontanta betalning för äggen gav kvinnorna möjlighet att köpa något åt sig själva, till exempel ett klänningstyg eller ett handarbete.

Under andra världskriget 1939 – 1945 var de flesta varor ransonerade. Varje hushåll fick kuponger, som lämnades vid inköp. Då blev lanthandeln ett ställe, där man kunde byta kuponger, exempelvis kaffe mot socker, tobak mot smör, tvättmedel mot textilier, en sorts Kupongbörs. Det gick att få sin kaffeersättning, till exempel rostade bettärningar eller rostad säd, mald på en gammal uttjänt kaffekvarn.

Julskyltningen var en stor händelse, speciellt för barnen. Inför denna städades och pyntades hela butiken. Skyltfönstren fylldes med förslag till julklappar. På golvet framför diskarna visades leksaker och dukades upp med frukt, choklad, fikon, dadlar och nötter. På diskarna gavs ytterligare julklappstips.

Golvytan i butiken var oförändrad under alla år. Delar av inredningen moderniserades. I början av 1950-talet byggdes ett kylrum i ett av lagerutrymmena och en kyldisk installerades i butiken. Nu kunde färska köttvaror, mjölk och grädde säljas. Stekar, biffar, kotletter, ”malet kött”, korv och pålägg beställdes och levererades från Bröderna Mauritzon i Malmö. Frysbok köptes in för att man skulle kunna sälja djupfrysta grönsaker, fisk och glass.

Under ett antal år var ett biträde, en flicka från trakten anställd. Kundunderlaget förändrades och därmed också varuutbudet. År 1917 bodde cirka 300 personer i Äspö. När butiken stängdes 1975 fanns färre än 150 personer kvar som åretruntboende. På grund av lantbrukets mekanisering blev arbetstillfällena färre och färre på landsbygden. Detta resulterade i att många tvingades arbeta på annan ort, där de då också gjorde sina inköp.

Affärens 50-års-jubileum år 1967

Det firades ett antal jubiléer. Då bjöds på kaffekalas i bostaden och gästerna fick en present med sig hem. När Söderbergs firade 50-årsjubileum år 1967 framkom det i en intervju att det blev allt svårare att driva bunken med lönsamhet. Trots det stängdes inte butiken förrän år 1975. Då var John Söderberg 82 år och Judith Söderberg 77 år.

De bodde kvar i fastigheten till 1986. Sista tiden vistades de på  Smygehem. Judith dog i november 1986 och John i juni 1987. Deras grav finns i Äspö.

 

Söderbergs prislista

Utdrag ur Söderbergs prislista från 1920-talet, med en del kompletteringar från 30-talet. Då priser anges avses kronor. Kursiverad text är författarnas kommentarer.

Askfat Ljus 6 sorter
Ananas Lampvekar 7-20 lin.
Anis Linor
Ansjovis Lampor fotogen
    “         ,jul l/2 burk 0,25     Vägglampa
Aprikoser     Hänglampa
Bethackor     Lyktor
    ” grepar     Elektr. klara 0,75
    ” upptagare           ”      matta 1,05
    ” knivar Mattbankare
    ” lossare Mössfällor 3 hål
Brännare till Primuskök Mjöl
Bicarbonat     Hafremjöl
Bläck     Potatismjöl
Blåelse gjorde tvätten vitare     Vetemjöl 25 kg 10,50
Borax     Maizena pkt 0,45
Bruna bönor kg 0,50 Mandelextrakt
Benmjöl Mandel söt hg 0,50
Buljongtärning      ”        bitter
Bendel, bunt 0,15 Muscotnöt
Brons Muscotblomma
Batteri Matolja
Blandad frukt kg 0,80 Margarin
Blyertsspetsare Nappar
Burows lösning till omslag på svulster      ”       tröstare 0,35
Bensin Nötter hassel
Byxhängslestroppar      ”       val
Brunsocker Nypon
Bakpulver Naftalin
Borstar Ovomaltine
    koryktb.     hälsosam morgondryck
    nagelb st 0,10 Ost
Bomullsgarn     Helfet
Bindgarn     Stilton kg 1,80
Bungekalk säck 4,25     Prästost
Cykelpumpar     Vestergul
    ”     pakethållare fram Primuskök
    ”               ”             bak Pannjäm bruna
    ”     ventilgummi       ”          slipade
    ”     handtag Piskar
    ”     lås Piskslängar läder
   ”      ringklocka 0,75       ”               vita
Crepipapper rulle 0,30 Pipskaft 0,50
Cocosflingor hg 0,20 Pergamentpapper
Citroner st 0,25 Potatisgryn
Cacao ögon Pix
Diskbaljor 8 liter 3,10 Plommon 30-40 kg 1,20
        ”          20  “       ”           40-50
Dörrmattor Cocus       ”           80-90 kg 0,60
    Eucalyptos pastiller Putsmedel
Filter för mjölk     Blanka
Flott     Häxan
Fönsterglas     Röda Björn
Fönstervadd     Kvillajabark
Fotogenkök Räfsor
Filtsulor Rovupptagare
Fläsk rökat Rensnålar
Fikon för Primuskök
Flugfångare st 0,10 Raktvål
Fotogen Russin
      ”       kanna     Muskateller
Fruktsalt     Kärnfria kg 1,00
Fisk, saltlånga     Konfektrussin
Flit flugmedel Rep
Flitspruta st 1,50 Rotting
Frö Redägg
    Rödkl. Kg 2,00 Ricinolja
    Vitklöver Rosenvatten
    Alsike Sparkstöttingar
    Humleluzern Spik
    Blåluzern     Gipsspik
    Timotej kg 1,50     Kardenubb
    Fodersockerbetor kg 1,10     Låsaspik
Färger     Stift
    Zinkvitt kg 1,50 Strykspån
   Blyvitt     för vässning av lien
    Zinkgrönt Skyfflar
    Brun umbra kg 0,90 Spadar spetsiga
    Cromgrönt      ”       trubbiga
    Ultra marinblått Skyffeljärn
    Blymönja Skurborstar nr 4
    Täckvitt Skurbjörn brk
Grimskaft Skurpulver
Grepar gödsel 5 horn Soda
     ”       trädgårds Såpa kg
Grimmor kalv     ”   5 kg spann 2,35
      ”           ko         10 ”      ”
Gelatin Stärkelse
Globersalt glaubersalt, laxermedel Sopskyfflar
Grifflar st 0,02 Stängselnät 6 sorter
Grytskrubbar Sill
Gryn Spannar 8-15 lit.
    Havregryn Salt
    Korngryn     Fint kg 0,15
    Mannagryn     Mellan
    Sagogryn vita     Grovt lit 0,06
          ”           röda Saltsten
    Risgryn salpeter hg 0,10
Gymnastikskor 39-49 3,25 Salubrin
Gymnastikskor 20-24 2,50 Sardeller rullade
Grytor Sardiner norska
Högafflar       ”         franska
Hartz Sparris burk 7 sorter
    vid förslutning av saftflaskor Suckat
Hafremust Sirap kg 0,55
Hjorthornssalt Sprit denaturerad
Honung Senap
Hornlim      ”  hel
Hemfärger      ”  Colmans brk
Hyllpapper      ”  Möllers glas
Hummer l/2 burk 1,70      ”  Slotts glas 0,50
Järnstänger spett      ”  lös vikt
Inkokningsapparat 10,50 Skokräm
Kolboxar     Viking ofärgad burk
Kolskoffor     textil fl
Kammerjäger Soya Collorit fl 1,00
    medel mot loppor Stenkärl
Kalkkvastar Störtglas
Kvastar Piasava 1,00 Saftsilar
Korinter Sandpapper
Kork Smärgelduk
Konsistensfett Sågklingor
Krita skräddar Symaskinsolja
     ”   slammad Säckskal kg 1,00
Kimrök Skolbläck
Kakformar Stomatol tub 1,00
Kafferingar Sillinläggn. 8 sorter
Kaffepåsar Tjuder
Kaksporre      ”  pålar
Köttkvarnar nr 5 6,00 Trätjära
        ”              nr 8 Tvättlinor
Köttkvarnsknivar Tvättklämmor duss 0,08
Knivpulver Tvättbrädor glas
    rengöringsmedel        ”              zink
Kängsnören läder Tändstickor
        ”             vanliga Tran fisklever lit
Korgar Terpentin
Kaffe kg 3,00 The
Kryddor Thesilar
    Kryddpeppar Tråd kulört
    Svartpeppar     ”           30 och finare
    Vitpeppar hg 0,40     ”           Björn rulle 0,37
    Kanel Tvål 16 sorter
    Ingefära Tvålflingor
    Nejlikor Tvättpulver 15 sorter
    Lagerblad hg 0,20 Vaxduk
    Kardemumma Vaniljsocker
    Kummin Vaniljstänger st 0,25
Kex Vanilj extrakt
Kycklingfoder Vadd täck- fönster-
Kräftor 1/1 burk Vagnsfett
Krabba 1/1 burk Vaskrensare
Kaviar Vispar
Kruschensalt brk 2,75 Vaselin
Lampglas 7-20 linjer Vattenglas för konservering av ägg
    för fotogenlampor Vattenkannor målade
Lampskärmar         ”                 galv. 12 li 6,00
    för fotogenlampor Ärter
Läderpackning Äpplen torkade
    till primuskök Ättika
Lazarin     Perstorps 1/2 fl 0,60
Likörextrakt     Vinborgs
Linolja    Kungs
Lax i olja Äggfärger
Läkerol 0,35 Äggkoppar duss 2,00