Aktiviteter i Äspö

2023-09-21
Invigning av Äspögården

  

 

 

 

 


September bjöd på sin vackraste sensommardag när det äntligen, efter mycket förberedelse, blev invigning av Äspögården. Stiftelsen LOTS 1 , som tog över ägandet av gården 2021, hade bjudit till fest och det blev verkligen en god uppslutning. Drygt 100 personer från olika sammanhang gästade gården och fick vara med om denna historiska händelse. Dagen inleddes i Äspö kyrka med en kort gudstjänst där katolska kyrkans biskop och tillika Kardinal Anders Arborelius och Kyrkoherden för Källstorps församling, Helena Törnklev medverkade.

Eva och Lars Lindskog, som är grundare av stiftelsen LOTS, berättade om bakgrunden till och visionen för stiftelsen. Viktoria Nordén, föreståndare på Äspögården, och Maria Lindskog, verksamhetsutvecklare för LOTS, berättade om Äspögårdens verksamhet. Gården är huvudsakligen en retreatgård med möjlighet till reflektion, återhämtning, inspiration och stillhet. Utöver detta tar Äspögården även emot andra typer av grupper och på sommaren öppnar gården upp sitt Bed & Breakfast.

Efter gudstjänsten samlades gästerna i Äspögårdens fruktträdgård där Biskop Anders och Kyrkoherde Helena tillsammans planterade ett äppelträd, en symbol för det nya som nu ska växa fram på gården. Det blev också en samling framför huvudentrén till gården där Biskop Anders klippte band och välsignade byggnaden. Efter denna högtidliga start på dagen inbjöds gästerna att både äta lunch i det stora tältet som tillfälligt satts upp på gräsmattan framför gården, samt att göra rundvandringar på gården – både invändigt och utvändigt. Tidigare besökare kunde konstatera att stiftelsen LOTS gjort en hel del renoveringar och förnyelse av gården och förstagångsbesökare blev lika hänförda av gårdens charm som de flesta brukar bli.


Under dagen kunde den som ville skriva upp sitt namn på en intresselista att finnas med i ”Äspögårdens vänner”, ett nätverk där man ges möjlighet att finnas med i gemenskapen och bära gården genom t.ex. förbön, volontärarbete och gåvor. Många tog chansen att skriva upp sig på denna lista.

Äspögården tackar alla gäster, som tillsammans medverkade till att invigningsdagen blev helt fantastisk, och hälsar alla varmt välkomna tillbaka!


2023-06-10
Årets Äspödag avhölls  i strålande sol med en uppfriskande vind från öster. Äspöborna och deras gäster, totalt cirka 60 personer, samlades i Kyrkan klockan 15.00 för en stunds stämningsskapande underhållning av, den för dagen från Ystad inresta, Anders Hane. Han fick bl.a. möjlighet att vara med och framföra “Fager är vår lilla by” ur “Visor 1950 av Klockarfar”.

Efter en ganska knepig Tipspromenad samlades man för att avnjuta sin medhavda picknick (edetöj)  på Äspögårdens gräsplan. Vinnaren av Tipspromenaden var Jenny Westin, Grattis Jenny!

Tack till Ålderman Lasse och Åldermannamora Christel för en härlig eftermiddag i Äspö.

Aspodagen 2023-02
Aspodagen 2023-01
Aspodagen 2023-04
Aspodagen 2023-03
Aspodagen 2023-06
Aspodagen 2023-05

2023-05-28
Byalaget samlades för Strandstädning. Den tolv man starka truppen förstärkt med Maria Norrman plockade skräp på stranden och röjde grenar väster om utfarten från parkeringen. Åldermansmoran Christel hade förberett kaffe och mackor till allas belåtenhet. Efter ett, inte alltför ansträngande arbetspass, kunde Byalaget återvända hem för att njuta av det underbara Pingstdagsvädret.


2022-12-13
Numera sedvanligt Lucifirande i kyrkan med många besökare avhölls på Lucia i år. Äspö Byamän och syföreningen Glödande Nålen hade ordnat med luciatåg samt trevlig gemenskap på kyrkbacken efteråt med glögg och lussebullar.


2021-08-14
Ålderman Mattias bjuder in byborna i Äspö till byträff klockan 16.00. Samling i Äspö Kyrka för lite underhållning, därefter går vi ut i parken med medhavd matsäck. Byalaget bjuder på underhållning och vin.


2020-01-13
Åldermannen har meddelat följande hålltider för 2020:

  • Söndag 19 april kl. 09.00 är det städning vid Sänkebäcken.
  • Lördag den 13 juni infaller Äspödagen klockslag meddelas senare.
  • Lördag den 14 november skall Byastämma/Mårtensgille avhållas.

2019-12-01
På Luciadagen (13/12) kommer Lucia och hennes följe till Äspö Kyrka kl. 19.00. Efteråt serveras Luciafika på Äspögården. Arrangörer: Äspö Byalag och syföreningen Glödande Nålen.


Varje sommar firas den traditionsenliga Äspödagen och varje vinter firas lucia i Äspö.

I år (2019) firades Äspödagen den 15 juni kl. 14.00. Dagen inleddes i kyrkan med en stunds samvaro, sång och musik. Efteråt blev det picknick på Åsa och Thorbjörns gräsmatta bakom Äspögården. Var och en tog med sig vad de vill äta. Byalaget bjöd på dryck i form av vin, vatten och saft till barnen. Om det mot förmodan skulle vara dåligt väder så äter vi inne på Äspögården.